20111124

NTT edited

Nisa' Training Team


This is my Passion.
My Life.
Our Business.
Our Team.
It's just everything about self improvement.
We are your Coach of Self Improvement (CSI).

Looking forward to meeting you, soon!


20111026

NTT

Alhamdulillah.

Tanggal 21/10/2011, Jumaat yang lalu kami berjaya mendaftarkan sebuah syarikat yang akan menjadi tunjang kepada semua aktiviti dan program feminism kami! NTT Training & Consultancy, nama yang dipilih. Akronimnya, Nisa' Training Team. Yang mana semua trainer adalah wanita, pengurusan juga wanita, audiens utama juga adalah wanita. Dari wanita untuk wanita.


NTT menggandingkan 3 trainer utama, CikPuan Nura Muna Abdul Halim, Puan Nurul Suhadah Shuib, dan saya sendiri, CikPuan Nur Mastura Mansor. 3N. :)

Apa pula kisahnya dengan MAP Training?

Haa...saya sudahpun menyerahkan surat perletakan jawatan dengan MAP Training berkuatkuasa selama 3 bulan notis. Hari terakhir saya di MAP Training adalah pada 21/12/2011. Ketika itu, khidmat saya dengan MAP Training adalah selama 1 tahun 5 bulan genap.

Kemudian apa pula?

Fokus kepada kuliah Master saya dengan mengekalkan pointer atas 3.75! Agar layak untuk sambung PhD kelak. Ayah mahu saya menjadi pensyarah. Sementara masa masih ada, biarlah beliau melihat saya menjadi pensyarah. Masa saya dengan ibu dan ayah semakin hari bukan semakin panjang. Ajal ditangan Allah. :)

Secara sambilan, tetap memenuhi jemputan dan menggerakkan NTT sesuai dengan pendekatan yang kami rancang untuk ummah. Dunia training adalah minat saya. Mana mungkin saya tinggalkan begitu sahaja. Kerana saya yakin, tidak semua wanita Allah berikan kelebihan seperti saya dan rakan yang lain. Kenapa tidak, lakukan sesuatu untuk wanita lain yang tiada kelebihan itu tetapi memiliki keunikan mereka tersendiri yang berbeda. Dan, perbezaan itu melengkapi satu sama lain. Kesatuan kita adalah melalui perbezaan yang unik!

Maklumat lanjut berkenaan NTT?

Sedang dalam proses menyiapkan profil korporat NTT. Akan dihebahkan dalam masa terdekat. InsyaAllah. :)


Expect the Unexpected!

20110803

Tiada 2!

"Sempena bulan Ramadhan yang mulia dan penuh barakah ini, apa kata kalau awak mulakan sapaan maaf kepada dia?", seru saya.

"Huurrrmmm...entahlah. Nak ke dia maafkan saya? Nanti kalau kena herdik caci maki..fuuhh, panas beb!", jangka sahabat saya. (nama dirahsiakan...hehe)

"Kalau dia nak herdik caci maki sekali pun, itu semua dengan izin Allah. Kalau dah terjadi baru dikatakan taqdir. Ni tak, belum apa-apa dah bersangka macam-macam, negatif pula tu! Yang mengawal hati dan perasaan insan ni siapa?", saya cuba membuka kata.

"Allah.", jawabnya ringkas, tanda mahu mendengar seterusnya bebelan saya! Bagus!

"Dah tahu Allah yang memegang hati manusia, kenapa tidak awak minta sahaja pada Allah agar dilembutkan hati dia, dipermudahkan lisan untuk berkata, dilapangkan dada atas yang berlaku. Jangan terlalu cepat meletakkan hukuman pada perkara yang tidak ketahuan. Allah sentiasa mendengar apa yang kita minta, sekalipun sekadar baru terdetik dibenak. Allah itu kan Maha Segala!" - cerita tamat - ^^,

Itu satu contoh peristiwa. Ada banyak lagi, pasti. Cuma dikala ini, itu yang terlintas difikiran saya. Baik, apa yang mahu saya sampaikan adalah berkenaan nilai kebergantungan dan pengharapan insan.

Seringkali lidah kita menuturkan, 'cukuplah Allah bagiku'. Namun, hakikatnya pelaksanaan terhadap apa yang dikata itu jauh sekali kita lakukan. Apabila diuji...lain yang jadi. Kan Allah dah berfirman dalam QalamNya,
Surah Al-Ankabut ayat 2-3 yang bermaksud: Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan hanya dengan mengatakan, "Kami beriman," dan mereka tidka diuji? Dan sesungguhnya, Kami telah menguji orang yang sebelum mereka, maka Allah pasti mengetahui orang yang benar dan berdusta.

Berkata-kata itu mudah. Ingat, setiap kata yang dituturkan berada dalam pengetahuan Allah dan kiraan pahala atau sebaliknya sudah bermula sebaik diungkap kerana adanya Malaikat di kiri dan kanan yang sangat komited dengan tugas! Selagi tidak terucap dibibir, selagi itu ia tiada dalam catatan Malaikat. Kerana apa yang ada di hati adalah urusan kita dengan Allah.

Astaghfirullah al aziim.

Jika yang terungkap dibibir adalah kata-kata yang meletakkan pengharapan dan kebergantungan kepada manusia atau yang lain selian Allah...mari kita semak semula hati kita. Jika benar Allah adalah pencukup buat kita, mengapa kita masih mengharap dan berharap kepada makhluk? Dalam semua hal, jodoh, kerja, pelajaran, keluarga, kesihatan, kewangan, dan lain-lain. Manusia hanya asbab! Allah jualah yang berkehendakkannya. Hanya jika Allah izinkan, maka jadilah ia.

video

Kalau Allah kata, "JADI", jadilah. Kalau Allah kata, "MATI", matilah. Usah diragui Usah curigai. Usah serabut. Kan Allah itu yang empunya hati dan jiwa seluruh makhluk? Minta dan serulah hanya pada yang empunya, Allah. Soal Allah nak perkenan atau tidak, itu urusanNya. Kita ni HAMBA sahaja, hanya layak meminta dan yakin dengan kuasa dan ketentuan Allah.

Jangan banyak songeh! ^^,

p/s: lagu Sedetik Lebih ini adalah terjemahan rasa saya terhadap Allah.


Expect the Unexpected!

20110719

Perginya: Menyemarak bara juangku

Zaman Sekolah dan Kolej, merupakan zaman buta politik buat saya. Tiada sekelumit rasa pun mahu ambil tahu. Namun, apabila akhbar melaporkan pelbagai cerita dan kisah sepanjang Pilihanraya Umum 2004, saya baca juga. Sekadar baca. Seingat saya diketika itu, ada satu senarai calon yang menang dalam sisipan akhbar. Saya baca satu per satu nama yang menang dan dari parti mana. Mata saya terpaku lama apabila membaca nama 'Dr. Lo' Lo' Mohd Ghazali (PAS) - Parlimen Bukit Gantang'. Hati kecil saya berkata, "perempuan?! Wah..mesti bukan calang-calang insan ini.". Sejak itu, saya mula sedikit demi sedikit mengagumi dan mengikuti perkembangan politik beliau. Kagum. Itu sahaja dapat saya katakan.

Pilihanraya Umum menerjah lagi. Pada tahun 2008, waktu ini saya sudah melanjutkan pelajaran di Universiti Sains Malaysia dan menyandang jawatan dalam Majlis Perwakilan Pelajar. Isu politik sudah mula saya ambil tahu dan mesti tahu. Melihatkan kepada senarai yang bertanding, mata saya ligat mencari nama 'Dr. Lo' Lo' Mohd Ghazali'. Ada! Kali ini mencabar lawannya di Parlimen Titiwangsa. Saya sangat tertarik dan kagum melihat setiap gambar penamaan calon yang menampilkan beliau. Entah kenapa. Seperti ada suatu aura yang memanggil-manggil untuk saya terus mengenali beliau. Kagum dengan semangat dan gelombang 'wanita' yang dibawanya.

Saya amat teruja mahu menantikan keputusannya. Seperti dijangka dan diduga, Srikandi pejuang Islam era baru ini bisa mengalahkan lawannya. Allahuakbar! Kali ini, saya benar-benar menanamkan niat dan azam mahu bersua muka dengan wanita hebat ini. Perkembangan beliau selalu saya update dari jauh. Jauh disudut hati, saya sungguh terdorong untuk menurut jejak beliau. Suatu hari, mungkin.

Dan, dengan izinNya. Pada pertengahan tahun 2010, saya sempat bersua muka, berjabat tangan dengan beliau di Melaka. Dalam ucapan beliau, ada satu ayat yang saya pegang hingga kini. "Jangan me'muslimat'kan Nisa'.", bunyinya agak pelik sedikit. Hanya yang tahu bisa mengerti akan makna tersirat beliau. Itulah juga, antara titik tolak saya mula menjadi penggerak Nisa'.

Kini, semangat itu terus meresap dan membahang dalam diri ini. Agenda Nisa' yang saya sendiri rangka dengan bantuan Mantan Pengarah Nisa' Malaysia, Dr. Rosni Adam untuk menubuhkan satu pasukan 'training' di bawah Nisa' NGO pasti saya laksanakan. Sebagai manusia biasa, adakala semangat saya jatuh. Namun, diketika itu juga bara perjuangan Allahyarhamah Dr. Lo' Lo' Mohd Ghazali akan menyemarak semula semangat saya!

Dua minggu lalu, mendapat perkhabaran tentang keadaan beliau yang tenat. Hanya doa tiada henti mampu saya kirimkan. Dan, hanya mengetahui berita pemergian beliau pada jam 12.55am 18 Julai 2011. Hati terus dirundung hiba kerana baru berhajat mahu beriring dengan sahabat Nisa' untuk menziarah beliau di hospital. Apakan daya...Kuasa Allah itu adalah MAHA segala. Sugul perjalanan pulang saya ke Bandar Tun Razak dari tempat perguruan. Jarang sekali hati ini berhiba durja. Ternyata, beliau adalah seorang yang memberi impak dalam hidup saya!

Belangsungkawa Allahyarhamah YB Dr. Lo' Lo' Mohd Ghazali.

Pergi mu dijemput pemilik segenap alam
Diriku juga tidak terkecuali
Cuma kini adalah masamu
Namun, semangatmu tetap berbenak
Membahang dan membakar
Dijiwa-jiwa kami yang tegar
Untuk melihat Islam kembali dijulang
Moga rohmu tenang di sana
Berehatlah duhai Bonda...

Al-Fatihah.


Expect the Unexpected!

20110623

Jiwaku ditanganNya

Sekadar kiasan.

Hati
Segumpal darah tersemat di dada insan
Menghimpun seinfiniti gerak rasa perasaan
Penciptaannya terlalu sukar dimengertikan
Diilhamkan kebaikan dan kejahatan
Agar insan menilai dan memilih untuk diturutkan
Antara yang Haq dan Batil dalam perlakuan
Segalanya bermula dari hati

Hati
Rasa kasih
Rasa sayang
Rasa cinta
Segalanya bermula dari hati
Samada ia lahir secara fitrah
Ataupun dipupuk akan rasa fitrah

Siapapun kamu
Yang meminta hatiku
Ketuklah dengan sapaan restu izin dariNya
Mohonlah padaNya
Rayulah padaNya
Mintalah padaNya
Nescaya ruang itu sentiasa ada untukmu
Hanya jika Dia izinkan
Kerana,

'Demi Allah yang jiwaku ditanganNya!'

Expect the Unexpected!

20110603

11 Bulan.



"Dr, nanti Dr balik KL, saya nak balik sekali dengan kereta Dr, boleh?", tanya saya.

"Tumpang kereta saya tu maksudnya kena pandu sampai KL la! Boleh saya rehat dalam kereta sepanjang perjalanan dari JB ke KL.", respon YM Dr. Hj. Tengku Asmadi berseloroh.

"Menarik! Saya memang suka memandu. Baek! Saya jadi driver Dr.", pintas saya meyakinkan beliau.

Alhamdulillah, sudah masuk bulan ke 11 saya bekerja bersama Motivator terkemuka Malaysia, YM Dr. Hj. Tengku Asmadi Tengku Mohamad, lebih spesifik, berkerjaya sebagai Trainer atau Professional Learning Facilitator di MAP Training & Consultancy Sdn. Bhd. Saya seronok, gembira, bahagia dan tenteram dengan kerjaya saya sekarang. Sebenarnya, tidaklah menganggap ia sebagai kerjaya pun. Lebih suka menganggap, ini kerja dakwah saya. Ye la, tak dinafikan duit itu tetap diperlukan. Bak kata Senator Negara, Dato' A. Samad Said, "Saya bukan mengharapkan wang, tetapi tanpa wang bagaimana mahu meneruskan kehidupan?". Saya selesa dan bersyukur dengan apa yang saya ada sekarang.

Pernah saya ceritakan pada rakan-rakan sekuliah Master Corporate Communication UPM saya tentang, saya selalu drive boss saya time out-station. Mereka terkejut, "Kau drive Bos kau Mas? Bos kau tu lelaki ke perempuan?". "Lorhh, lelakilah. Kalau out-station, saya seorang je perempuan!", kata saya. "Gituuu, dahsyatnye perempuan ni!", usik mereka. Saya sengeh. Pelik sangatkah seorang perempuan memandu kereta Bosnya? Mungkin ya pada mereka. Dan, tidak pada saya. =)

Setiap minggu, beri motivasi dan dimotivasikan! Saya tak pernah anggap, modul MAP itu sekadar modul yang mesti disampaikan. Pada saya, selaku penyampai, mesti lakukan dahulu apa yang kita sampaikan. Saya buat! Alhamdulillah, untuk semester 1, saya peroleh 3.75 pointer. Saya guna apa yang saya belajar dan sampaikan dalam MAP! Tak tipu punyaaaa...

Allah tangguh kejayaan saya. Sepanjang saya belajar di Kolej Matrikulasi Perak dan Universiti Sains Malaysia, tidak pernah sekali pun saya peroleh pointer atas 3.5. Paling tinggi pun 3.14 tu je la sekali, semester 1 di KMPk. Dan paling rendah saya pernah dapat 2.00! 2-Flat, semester 6 di USM. Saya tak pernah kisah dan malu pun. Sebab, pada saya dapat keputusan peperiksaan ni bukanlah macam jumpa Malaikat Maut! Maknanya, selagi masih hidup, masih ada peluang dan ruang. Yang penting jangan pernah berputus asa dengan rahmat Allah dan sentiasa berbaik sangka dengan Allah. =)

Ada ramai juga yang bertanya, mana dapat semangat macam ni? Macam ni la, saya ni memang dari dulu suka bercakap, dan sekarang kerja saya memang bercakap, cakap, cakap, cakap. Jadi, setiap hari, setiap detik saya berdoa pada Allah yang 1, "Ya Allah, jadikanlah hambaMu ini asbab orang berubah.", saya dapat tips ini daripada Dato' Dr. Fadzilah Kamsah, Motivator terkemuka Negara.

Bersama Dato' Fadzilah Kamsah di TAMRIN Grand Opening 2011.

Walaupun sentiasa bermotivasi dalam memberi motivasi, adakala, saya emosi. Saya manusia normallah! Dan itulah masanya, saya tidak akan bercakap dengan individu tertentu. Bimbang, tidak mampu kawal emosi, nanti jadi perang mulut. Dah dapat 'dosa kering'. Jadi, bila saya diam dan malas nak bercakap, ada 2 maksud. Pertama, saya memang tengah emo, tahan marah dan yang kedua, saya sedang menahan sakit (tak kirala sakit kepala ke perut ke kaki ke dll).

Saya cuma nak beritahu, SAYA MANUSIA NORMAL! Saya bukan Malaikat. ^^,


Expect the Unexpected!